Nieuws NETWERK VERPLEEGKUNDE
Terug

Nieuwe brandingscampange

Ipv Ikgaervoor.be

Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits lanceert samen met de Vlaamse Zorg- en Welzijnsambassadeur en sociale partners de campagne ‘Careēr’, om mensen over heel Vlaanderen te stimuleren om te kiezen voor een job in de zorg- of welzijnssector.

Vandaag staan er zo’n 7.000 vacatures open in de zorg, waaronder ruim 3.500 voor zorgkundigen en verpleegkundigen. Om meer mensen warm te maken voor een job in de zorg, lanceert Vlaanderen een nieuwe branding met de naam Careēr, een samentrekking van de Engelstalige woorden care (zorg) en career (carrière). De campagne mikt op een zo breed mogelijke doelgroep: iedereen die zich professioneel wil ontplooien in de zorg- of welzijnssector en op zoek is naar een job met grote maatschappelijke meerwaarde. Er wordt ook rekening gehouden met hoe doelgroepen zoals jongeren of personen met een migratieachtergrond beter bereikt kunnen worden. 

Logische volgende stap

Career is de opvolger van ikgaervoor.be. Deze campagne van de Vlaamse overheid liep sinds 2011 en had een enorm waarde voor de jobs/opleiding tot zorgkundige en verpleegkundige. Zo zijn op 10 jaar tijd het aantal afgeleverde diploma’s verpleegkunde verdubbeld en zijn het aantal inschrijven per jaar met 5.000 toegenomen. Tegelijkertijd stijgt het aantal vacatures en is de zorg- en welzijnssector aan vernieuwing en verruiming toe. Daarom zijn in het VIA6-akkoord middelen vrijgemaakt om een nieuwe look-and-feel uit te werken, in samenwerking met de sociale partners die werken in zorg en welzijn een boost geeft.

Campagne wordt wijd verspreid

De campagne Careēr zal de komende maanden in het straatbeeld te zien zijn en ook online worden heel wat initiatieven opgestart. De bedoeling is om de hele sector meer zichtbaarheid te geven door jobs positief en authentiek onder de aandacht te brengen. Dit gebeurt door de sector en de medewerkers zelf aan het woord te laten en hun dagelijkse werk in beeld te brengen. 

Care-er.be

Door interactieve video’s en foto’s met begeleide teksten maken bezoekers op een laagdrempelige manier kennis met de (knelpunt)beroepen en (betaalde) opleidingen in de zorg. De komende maanden wordt de website care-er.be verder uitgebreid met een carrière- en opleidingswijzer, meer info voor wie zich wil (her)oriënteren en een toolbox voor werkgevers. 

Samen met sociale partners 

Uniek aan de campagne is dat alle werknemers- en geversorganisaties zich achter de campagne scharen. De hele sector heeft vandaag nood aan extra mankracht. De krachten worden gebundeld om de nieuwe branding meer bereik te geven. 

 “De coronacrisis bewees nog maar eens het belang van elk van onze medewerkers, onze talenten in onze zorg- en welzijnssector. Zij zijn de drijvende krachten van onze zorg. Deze periode heeft de uitdagingen van de zorg- en welzijnssector blootgelegd, waarop nu te vaak wordt gefocust. We willen dit beeld aanvullen en een stuk counteren. Want ja er is de hoge werkdruk, er is het werken in shiften... Maar er is ook veel fun en enthousiasme, waardering en teamwork en de kans om te gaan voor een opleiding of job waarmee je echt het verschil maakt. Daarom willen we met Careēr de weg naar kiezen voor een opleiding of job in zorg en welzijn aantrekkelijker en duidelijker maken dan ooit tevoren.” – Vlaamse zorg- en welzijnsambassadeur Candice De Windt 

“Zorg en welzijn zijn de basis van onze samenleving. Om die zorg voor velen te kunnen blijven dragen en de druk op het huidige personeel te verlichten, is extra hulp meer dan welkom. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen motiveren voor een job in de welzijns- en zorgsector via een grote brandingscampagne over heel Vlaanderen. We sloten al een sterk VIA6-akkoord voor een structurele herwaardering van zorgberoepen, met onder andere significante loonsverhogingen als gevolg. Nu willen we aan de hand van een online campagne die ook later in het straatbeeld te zien zal zijn, zoveel mogelijk mensen toeleiden naar zorg en welzijn. Elk talent telt.” – Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits