Nieuws NETWERK VERPLEEGKUNDE
Terug

VIVEL zet in op doelgerichte zorg

Samen met UGent en Academie voor de Eerste Lijn

Met een tweeluik zet VIVEL, het Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn, in op meer doelgerichte zorg. Niet alleen omdat het aan belang wint, maar ook omdat het cruciaal en toekomstgericht werken is. Hiervoor slaat VIVEL de handen in elkaar met de UGent en de Academie voor de Eerste Lijn.

Enerzijds lanceert VIVEL een basistraining waarmee ze zoveel mogelijk mensen willen informeren en sensibiliseren over dit thema. Al is er ook nood aan een duurzame en zorgvuldige implementatie op het terrein. Hiervoor wordt een piloottraject met eerstelijnszones opgestart.  

De basistraining vertrekt vanuit het perspectief van een persoon met een zorg- of ondersteuningsnood (PZON) zelf. Vanuit dit perspectief wordt er uitgelegd op welke manier doelgerichte zorg voor jou relevant en helpend kan zijn. Na deze cursus weet je wat doelgerichte zorg is en hoe je er mee aan de slag kan en met welke tools.

Tijdens de interprofessionele training is er veel aandacht voor de visie van de persoon met een zorg- of ondersteuningsnood (PZON). Daarom zal er tijdens deze training ook steeds een vertegenwoordiger van de PZON deelnemen aan de verschillende opleidingsmomenten. Na deze (fysieke) opleiding kan je als zorgprofessional aan de slag met hands-on technieken en bouw je kennis op om zorg rond de doelen van de PZON te organiseren en interdisciplinaire samenwerking tussen de eerstelijnsactoren te faciliteren.

Op www.vivel.be/doelgerichtezorg vind je alle informatie terug. Dr. Caroline Verlinde, directeur VIVEL: “We hebben gekeken naar goede methodieken die al bestonden om de zorgprofessional te helpen om de patiënt centraal te stellen. Dat vonden we in het concept doelgerichte zorg. Met andere woorden, nagaan wat de levensdoelen zijn van de persoon en hoe je  daar als zorgprofessional naar toe kan werken om die te realiseren.”