Nieuws NETWERK VERPLEEGKUNDE
Terug

Verpleegkundige op 2 in lijst knelpuntberoepen

Grote tekorten blijven

Verpleegkundige is niet langer knelpuntberoep nummer 1. Op die plaats staat nu technicus industriële installaties. De lijst met knelpuntberoepen wordt jaarlijks gepubliceerd door de VDAB. Ons beroep blijft op de tweede plaats staan, wat dus nog steeds een groot tekort betekent.

De lijst met knelpuntberoepen wordt samengesteld op basis van kwantitatieve en kwalitatieve tekorten, en rekening houdend met specifieke arbeidsomstandigheden. Dit jaar staan 241 beroepen op de lijst. Dat zijn er 7 meer dan vorig jaar. Volgens de VDAB ligt het probleem niet alleen bij een tekort aan kandidaten, maar vaak aan een combinatie van verschillende factoren zoals de nood aan specifieke competenties of arbeidsomstandigheden zoals weekend- en avondwerk.

Verpleegkunde staat niet langer op de eerste plaats, wel op 2. Dat komt volgens de lijst van de VDAB door de arbeidsomstandigheden, maar ook door een kwantitatief tekort. Met andere woorden: er zijn te weinig werkzoekenden op de arbeidsmarkt. Ook hoofdverpleegkundige, gespecialiseerd verpleegkundige operatiekwartier, sociaal verpleegkundige en gespecialiseerd verpleegkundige kinderverzorging zijn knelpuntberoepen. Net zoals zorgkundigen, al komt daar ook nog kwalitatieve factor bij, wat door de VDAB omschreven wordt als: “Er zijn werkzoekenden op de arbeidsmarkt die zich aanbieden, maar ze voldoen niet omwille van bijvoorbeeld gebrek aan (de juiste) ervaring, slechte aansluiting onderwijs-werkvloer,...”

De volledige lijst en meer informatie over de knelpuntberoepen vind je hier