Nieuws NETWERK VERPLEEGKUNDE
Terug

Studentenbevraging zorgstages

VVS vraag uniforme aanpak

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) pleit voor een Vlaanderenbrede anonieme bevraging van studenten die een stage in de zorg deden. Die oproep komt er na verschillende getuigenissen over stagemisbruik. Zo kunnen problemen op stageplaatsen zichtbaar gemaakt worden bij de scholen en aangepakt worden. Dat verlaagt ook meteen de drempel om eventueel misbruik aan te kaarten.

“Goede stagebegeleiding maakt een wereld van verschil, zeker voor eerstejaarsstudenten die een eerste praktijkervaring opdoen”, zegt bestuurder van de VVS Robbe Van Leemput. “Door negatieve ervaringen haken ze af.” Daarom pleit de VVS niet voor een nieuw meldpunt, wel voor een bevraging bij alle Vlaamse studenten in zorgopleidingen. Dit kan jaarlijks of na elke stage georganiseerd worden en wordt nu al gedaan in scholen in Limburg en Leuven.

“Studenten moeten hun weg vinden naar een meldpunt. Dat kan een hoge drempel zijn om melding te maken. Vaak heerst namelijk onzekerheid over wat als normaal ervaren wordt tijdens een stage. Die meldingsangst laat onderwijs- en zorginstellingen ten onrechte geloven dat er geen problemen zijn, waardoor die ook niet aangepakt worden.” Een anonieme bevraging is de oplossing om een beter beeld te krijgen op de werkelijke ervaringen van studenten. Zij kunnen zo vrijuit en zonder angst hun bevindingen delen.

Kwaliteitslabel

Daarnaast pleit de VVS voor een nieuw Vlaams kwaliteitslabel voor stageplaatsen, gebaseerd op de bevraging. Dat geeft een erkenning aan de zorginstellingen die zich dagelijks inzetten voor een kwaliteitsvolle begeleiding van studeren. “Het kan ook andere stageplaatsen aansporen om het beter te doen en om te investeren in hun mentorenprogramma”, vindt Robbe. “De studenten van vandaag zijn namelijk de toekomstige collega’s die over enkele maanden of jaren mee aan het bed van de patiënt zullen staan.”

Het volledige persbericht en het standpunt met 32 concrete adviezen raadpleeg je via deze link