Nieuws NETWERK VERPLEEGKUNDE
Terug

Oproep naar snelle invulling en middelen voor directeur medische hulpverlening bij rampen

Nood aan financiering, wachtregeling en opleidingen

NETWERK VERPLEEGKUNDE, VVVS en AFIU roepen als verpleegkundige beroepsorganisaties voor de spoedgevallensector in een gezamenlijke brief op om snel bijkomende financiering vrij te maken en extra middelen om op medische hulp bij noodplanning en risicovolle evenementen beter te kunnen anticiperen.

De beroepsorganisaties doen dit enerzijds door een aantal evoluties in de sector medische noodplanning en anderzijds na een hoorzitting rampenmanagement en dringende medische hulpverlening bij massa-evenementen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers op 6 december 2023. Door meer middelen en extra financiering te vragen kan de noodzakelijke veiligheid en kwaliteit van zorg in deze complexe en veeleisende situaties gerealiseerd worden.

In de brief benadrukken de beroepsorganisaties dat volgens het KB van 2007 in elke provincie een inzetbare wachtregeling actief moet zijn, gecoördineerd door een (adjunct) Dir-Med – een directeur medische hulpverlening. Deze regeling moet getroffen worden in overeenstemming met de lokale ziekenhuisnetwerken en de nabije universitaire ziekenhuizen. Ook hier moeten de nodige financiën aan gekoppeld worden, samen met regionale opleidingen.

De volledige brief lees je hier.