Nieuws NETWERK VERPLEEGKUNDE
Terug

Omgaan met VBM: concrete tools

Reflectiespel

Vrijheidsbeperkende maatregelen zoals afzondering en fixatie zijn veelbesproken en omstreden. Toch is het in de praktijk niet vanzelfsprekend om afzondering en fixatie te vermijden of om de maatregelen menswaardig, veilig en mensenrechtenconform toe te passen. Het project Omgaan met VBM biedt binnen deze context ondersteuning aan organisaties en hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg, de jeugdhulp en de zorg voor personen met een handicap. Neem deel aan hun activiteiten.

Bouw mee aan de reflectietool

Het project Omgaan met VBM ontwikkelt in samenwerking met Hogeschool UCLL een edugame Hostilia waarmee teams kunnen reflecteren over hun gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen. Het team doorloopt een scenario waarbij elk keuzemoment onder de loep wordt genomen. Om realistische scenario’s op te zetten heeft de organisatie input uit het veld nodig. Schrijf mee aan deze reflectie rond vrijheidsbeperkende maatregelen. Meer info over deze workshopreeks.

Lerende netwerken Omgaan met VBM
Zoek je een klankbord rond afzondering en fixatie in jouw organisatie? Omgaan met VBM organiseert drie lerende netwerken om jou te versterken in het werken rond afzondering en fixatie binnen je organisatie.
 
Omgaan met VBM biedt een intersectoraal netwerk met personen uit andere organisaties met eigen vraagstukken in inspirerende praktijken en invalshoeken. Je wisselt kennis uit, gaat aan de slag met elkaars vragen, krijgt feedback en zoekt samen antwoorden. Je wordt ondersteund om binnen je organisatie met het thema VBM verder aan de slag te gaan. Meer info over de lerende netwerken.