Nieuws NETWERK VERPLEEGKUNDE
Terug

Evidencebased practice voor bachelors in de gezondheidszorg

Handboek over evidencebased practice

Dit evidencebased practice-handboek (EBP) is op maat ontwikkeld voor bachelorstudenten in de gezondheidszorg. Het is niet exclusief gericht op een specifiek gezondheidszorgberoep, maar belicht in duidelijke taal de overkoepelende principes en de praktische toepassingen van EBP voor elke professional in de gezondheidszorg, van verpleegkunde tot podologie. Het boek is vanaf september beschikbaar.

Dit praktische boek van Jef Adriaenssens biedt diepgaande inzichten in de kern van EBP. Het heeft een sterke focus op de noodzaak en meerwaarde ervan binnen de gezondheidszorgpraktijk. Moeten bachelors dan wetenschappers worden? Neen, maar het verheldert de principes en illustreert hoe een EBP-benadering de kwaliteit van professionele besluitvorming verhoogt. Het is dus evengoed toegankelijk voor verpleegkunde, vroedkunde, ergotherapie, diëtiek, podologie, logopedie, ... Deze aanpak vergroot bovendien de implementatie van multidisciplinair handelen in de zorg.

Praktisch inzetbaar

Het is een onmisbare gids voor docenten die streven naar begeleiding bij het ontwikkelen van kritisch denken en het nemen van goed onderbouwde beslissingen. Bovendien bespreekt het de bestaande hulpmiddelen in België voor het toepassen van EBP in de praktijk. Het boek is gereviseerd door een brede schare docenten uit de verschillende opleidingen voor zorgberoepen in Vlaanderen. Hun input is integraal verwerkt in het finale boek.
Het boek
- is geschreven door iemand uit het werkveld
- is helder en praktisch toepasbaar
- gebruikt tools ontwikkeld door de Belgische overheid
- zet het klassieke zorgdenken naast evidencebased denken
- steunt op kwalitatief wetenschappelijk onderzoek

Over de auteur

Jef Adriaenssens is master in de verpleeg- en vroedkunde, doctor in de arbeidsgezondheidspsychologie, gastdocent aan de Thomas More Hogeschool en expert bij het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg.
Het boek is vanaf september 2024 beschikbaar.

EBP Boek