Nieuws NETWERK VERPLEEGKUNDE
Terug

Wil je meer lezen?

Om dit artikel te lezen heeft u niet voldoende rechten.
Log in met uw account of word lid van NVKVV.

Vlaams Warmteactieplan

Van waarschuwingsfase tot alarmfase

Sinds 2005 heeft ons land een nationaal ozon- en hitteplan. Om tijdig te waarschuwen voor warme periodes die onze gezondheid beïnvloeden ging op 15 mei 2023 al de waakzaamheidsfase van het Vlaams Warmteactieplan in. Het KMI en de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) volgen sindsdien de maximumtemperatuur en ozonconcentraties nauwgezet op. Zo kan gericht advies gegeven worden naar de bevolking en zeker naar personen die kwetsbaar zijn voor de hitte.

De waakzaamheidsfase loopt van 15 mei 2023 tot en met 30 september 2023. Wanneer aan de criteria voor temperatuur en ozonconcentraties voldaan wordt, waarschuwen ze de overheid. Enerzijds is er een waarschuwingsfase. Die gaat in wanneer de voorspelde maximumtemperaturen in Ukkel 5 dagen lang hoger dan 25 graden is. Het laat lokale besturen en professionele zorgverleners toe om zich organisatorisch voor te bereiden op bijkomende maatregelen.

Anderzijds is er nog de alarmfase. Deze is sinds het ontstaan van het nationale ozon- en hitteplan nog maar 1 keer afgekondigd, in de zomer van 2020. De criteria voor de alarmfase zijn nochtans niet min:

  • Het temperatuurcriterium voor de waarschuwingsfase is bereikt. 
  • De maximaal voorspelde temperatuur voor de dag zelf is hoger of gelijk aan 28 graden
  • De vorige dag werd op 1 ozonmeetplaats in België een uurgemiddelde ozonconcentratie van 180 μg/m³ gemeten.
  • Voor de dag zelf wordt een uurgemiddelde ozonconcentratie hoger dan 180 μg/m³ hoger verwacht. 


Hulp bij hitte

Uit de metingen en bevindingen worden leidraden, adviezen en voorbeelden gedistilleerd. Deze worden gebundeld op een duidelijke website boordevol inspiratie voor verschillende doelgroepen. Onder meer voor wie met kinderen of ouderen werkt, maar ook voor thuiszorgdiensten, mantelzorger en voor wie met sociaal geïsoleerde personen werkt. Je vindt alle informatie hier

Daarnaast is ook de website warmedagen.be een handig hulpmiddel met ondersteunende informatie, adviezen en hulpmiddelen om jezelf en je zorgvragers te beschermen tegen de hitte. Het laat onder meer toe om een duurzaam beleid voor de hitteproblematiek op te bouwen en te communiceren naar medewerkers en zorgvragers. Campagnemateriaal om op te hangen in wachtzalen, gangen, … vind je hier