Nieuws NETWERK VERPLEEGKUNDE
Terug

Wil je meer lezen?

Om dit artikel te lezen heeft u niet voldoende rechten.
Log in met uw account of word lid van NVKVV.

Afgestudeerde bachelors krijgen 1.000 euro

Elke bachelorstudent verpleegkunde die in het academiejaar 2021-2022 afstudeert, zal 1.000 euro ontvangen van de Vlaamse overheid. Dat maakte Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (CD&V) bekend. De som geldt voor de studenten als tussenkomst in de onkosten van hun contractstage in het laatste jaar van hun opleiding.

“Met het huidige personeelstekort in de zorg hebben we er alle belang bij de aantrekkelijkheid van de opleiding verpleegkunde zo hoog mogelijk te houden. We hebben de komende jaren vele jonge en gemotiveerde krachten nodig. Met de vergoeding geven we een duidelijk signaal aan afgestudeerde studenten. Hun zorg is van onschatbare waarde. De coronacrisis maakte dat meer dan ooit duidelijk”, klinkt het bij de minister.

Automatische uitbetaling

2 jaren voordien kregen pas afgestudeerde studenten verpleegkunde ook reeds een onkostenvergoeding van 1.000 euro van Vlaanderen. De reden daarvoor was de verlenging van hun opleiding van 3 naar 4 jaar, wat extra onkosten met zich meebrengt.

Niet voor HBO5-studenten
Let wel: de vergoeding is er enkel voor bachelorstudenten en niet voor wie een diploma behaalt na een HBO5-opleiding verpleegkunde. Dat wordt verklaard door de duur van de opleiding. Waar HBO5-verpleegkundigen na drie jaar al kunnen starten met werken en een volwaardig loon krijgen, is dat niet zo voor bachelorstudenten. Het is eigenlijk een compensatie voor uitgaven die studenten hebben tijdens dat extra jaar, volgens de minister.

VIO-statuut

De vergoeding wordt voorlopig eenmaal verlengd, in afwachting van de ontwikkeling van een volwaardig VIO-statuut, of Verpleegkundige In Opleiding. De bedoeling is dat studenten met zo'n VIO-statuut wel student kunnen blijven, maar tegelijk sterker kunnen worden ingeschakeld op de werkvloer, met meer autonomie en verantwoordelijkheid.

Bronnen: