Nieuws NETWERK VERPLEEGKUNDE
Terug

Versnelling van de vaccinatiecampagne door boostervaccin

Vanaf vier maanden na tweede prik

Persmededeling: 
Tegen eind december zullen 4 miljoen burgers, die volledig gevaccineerd zijn, hun boostervaccin gekregen hebben. 4.250.000 volwassenen moeten hun boostervaccin nog krijgen, waarvan 1 miljoen afspraken al gepland zijn, of personen uitgenodigd , voor de laatste twee weken van december 2021.

De leden van de IMC Volksgezondheid en het Commissariaat wensen alle mensen die zich reeds lieten vaccineren met de booster, maar ook alle medewerkers in de vaccinatiecentra, uitdrukkelijk te danken voor hun solidariteit en onophoudelijke inzet. Zij vormen allen een fundamentele pijler van het COVID19-beleid.

Deze boostervaccinatie blijft immers een sleutelelement in de strijd tegen het COVID-19 én verhoogt en verhoogt ook de effectiviteit van de bescherming tegen de nieuwe Omicron variant. Deze variant rukt met grote snelheid op waardoor maximaal moet ingezet worden op zo veel mogelijk “verdedigingslinies”. Uit een Britse studie is gebleken dat na een geleidelijke afname van de werkzaamheid van het vaccin na een zekere tijd, de toediening van een booster de werkzaamheid van het vaccin tegen symptomatische vormen van de infectie, veroorzaakt door de Delta- of Omicronvariant, tot meer dan 70% deed toenemen. 

De verhoging van de vaccinatiegraad in de bevolking en de snelle toediening van de boosterdosis zijn van cruciaal belang om de capaciteit van de Omicron-variant om zich bij ons te verspreiden tegen te gaan. Na gunstig advies van de Hoge Gezondheidsraad en de Taskforce vaccinatie heeft de IMC beslist dat mensen die een mRNA-vaccin (Pfizer of Moderna) hebben gekregen, na 4 maanden kunnen worden uitgenodigd voor het boostervaccin. De tijdsspanne na een AstraZeneca vaccin blijft op vier maanden.

De tijdsspanne na een Johnson&Johnson vaccin blijft op twee maanden. Concreet betekent dit dat op korte termijn de vaccinatiecentra hun capaciteit zullen aanpassen en meer mensen sneller zullen uitnodigen. Ook de termijnen van QVax worden aangepast. Je inschrijven op QVax.be kan nog steeds (of op bruvax als u Brusselaar bent).

Na dit positief advies van de experten en de beleidsbeslissing wordt alles in het werk gesteld zodat de uitnodigingen kunnen vertrekken en mensen hun afspraken kunnen inplannen voor de komende dagen en weken.