Nieuws NETWERK VERPLEEGKUNDE
Terug

Nieuw profiel voor HBO5

Taskforce landt eind deze maand

De titel van HBO5-verpleegkundigen wordt binnenkort heel misschien aangepast. In 2016 werd ons land door Europa in gebreke gesteld omdat de graduaatsopleiding te kort was en te weinig stage bevatte. Voor de bacheloropleiding is dit inmiddels opgelost door de opleiding van 3 naar 4 te brengen, maar voor HBO5 heerst nog wat onduidelijkheid.

“De Vlaamse Regering heeft begin juli al vastgelegd hoe ze deze HBO5-opleiding ziet: als een driejarige opleiding”, zegt Michaël Devoldere, woordvoerder van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) aan Het Belang van Limburg. “In de zorg zijn namelijk verschillende profielen nodig.” Door voor een 3-jarige opleiding te kiezen, zal dit voor HBO5-verpleegkundigen enkel een probleem stellen wanneer ze in een andere Europese lidstaat aan de slag willen omdat hun beroepstitel niet Europees erkend zal zijn.

Momenteel loopt er interfederaal één werkgroep om advies te geven over de invulling van deze nieuwe verpleegkundige functie. Daarin zijn de onderwijsinstellingen, de werkgeversorganisaties en ook het NVKVV via de AUVB vertegenwoordigd. Omwille van de kortere opleidingsduur als meer praktische opleiding zal de invulling logischerwijs verschillend zal zijn van de bachelor verpleegkunde, dat inmiddels een Europees erkende opleiding is. Eind december 2021 moet een voorstel op tafel liggen voor minister van Volksgezondheid en sociale zaken Frank Vandenbroucke. 

Voor alle duidelijkheid gaat het hier enkel over de toekomstige afgestudeerden van de HBO5 opleiding. Het gaat hier dus uitdrukkelijk niet over de huidige HBO5 verpleegkundigen en zij die reeds de opleiding hebben gestart. Iedereen die een titel verpleegkunde verworven heeft, HBO5 of bachelor, behoudt zijn of haar titel van verpleegkundige. Er wordt dus niets van niemand 'afgepakt'.