Nieuws NETWERK VERPLEEGKUNDE
Terug

Opschaling Surge Capacity naar fase 1B en uitstel reguliere niet-dringende zorg

Brief Comité Hospital & Transport Surge Capacity

Epidemiologische evolutie en situatie binnen de ziekenhuizen
De epidemiologische en ziekenhuiscijfers blijven een snel stijgende trend kennen. Op datum van 30/11/2021 hadden we binnen de Belgische ziekenhuizen 3.750 COVID-patiënten en 780 COVID-ICU-patiënten. De predictiemodellen doen nog steeds vermoeden dat deze stijgende trend zal doorzetten. Tegen 6 december 2021 zullen we waarschijnlijk boven de 900 patiënten op COVID-ICU uitstijgen en indien geen kentering in de evolutie bereiken we, tegen 10 december 2021, de 1.000 COVID-ICU grens.
Bij de eerste golf, met toen een maatschappij in lockdown, is aangetoond dat de minimale bezetting op ICU voor niet-COVID-zorg rond de 500 patiënten ligt. Maar zelfs met een maatschappij welke geheel op slot is, is dit slechts iets wat enkele dagen stand kan houden. En zien we dat de nood aan niet-COVID-ICU-zorg snel stijgt naar een reële behoefte van minimaal 750-800 bedden om alle dringende en noodzakelijke zorgen te kunnen waarborgen.

Vandaag is de maatschappij niet op slot, er is geen sprake van een lockdown. Dit maakt dat er ook een instroom is van patiënten ten gevolge van werkongevallen, verkeersongevallen, …. Het is dus niet realistisch om terug te schalen tot onder een minimale grens van 800 niet-COVID-ICU-bedden. Bovendien worden de ziekenhuizen geconfronteerd met een grote personeelsuitval, met sluiting van bedden tot gevolg. Door deze personeelstekorten zijn er vandaag meer dan 220 bedden gesloten. Dit maakt dat het theoretisch beschikbaar aantal ICU bedden vandaag lager is dan 1800. Deze vaststellingen en de predicties maken dat er op zeer korte termijn geen bewegingsruimte meer zal overblijven binnen onze ICU’s zonder in te grijpen. Dit noopt ons tot maatregelen met onmiddellijke ingang - lees HIER.