Nieuws NETWERK VERPLEEGKUNDE
Terug

Wil je meer lezen?

Om dit artikel te lezen heeft u niet voldoende rechten.
Log in met uw account of word lid van NVKVV.

Traject microdegree zorgkundige

Tekorten wegwerken

De Vlaamse hogescholen organiseren in de toekomst een mini-opleiding tot zorgkundige. Daarvoor maakten ze afspraken met Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (CD&V). Zo’n mini-opleiding moet helpen het tekort aan zorgkundigen weg te werken.

Studenten hoger onderwijs zullen binnen of aanvullend aan hun gekozen bacheloropleiding een mini-opleiding (microdegree) tot zorgkundige kunnen volgen via een kort leertraject. Zo verweren ze tijdens hun opleiding al een erkend certificaat. Daardoor kunnen ze direct actief als jobstudent worden ingezet. Bovendien kunnen ze na het al dan niet behalen van hun gekozen bacheloropleiding ook nog aan de slag als zorgkundige. Zo gaan geen waardevolle talenten verloren voor de zorg- en welzijnssector. Volgens vervangend minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Benjamin Dalle (CD&V) is het de bedoeling om in de loop van volgend academiejaar te starten met de opleiding.


Goede zaak klinkt ook vanuit de beroepsorganisatie NETWERK VERPLEEGKUNDE. "In 2021 stelden we reeds een advies op aan de bevoegde minister voor onderwijs en de VHLORA om meerdere studenten, dan enkel de studenten verpleegkunde toegang te geven tot de titel van zorgkundige", zegt algemeen coördinator NETWERK VERPLEEGKUNDE Ellen De Wandeler. "Op deze manier wenst men een vangnet te creëren voor een bescheiden groep studenten die vroegtijdig hun studies beëindigen, alsook de mogelijkheid te bieden aan deze studenten om na de schoolactiviteiten als zorgkundige aan de slag te gaan." Lees het advies hier.