Nieuws NETWERK VERPLEEGKUNDE
Terug

Apothekers kunnen vanaf nu attest voor positieve COVID-19-sneltest afleveren

Coronavirus

Vanaf vrijdag 21 oktober kunnen apothekers die COVID-19-sneltesten afnemen hiervoor een attest afleveren. Een attest met een positief resultaat kan dan worden gebruikt als afwezigheidsattest voor een schoolgaand kind vanaf 6 jaar oud. Of een apothekersattest ook geldig is voor een afwezigheid op het werk, wordt nog besproken.

In België kunnen mensen bij ruim 2.500 apothekers terecht voor de afname van een snelle antigeentest (RAT-test). Wie zo'n test wil laten afnemen, maakt het best gebruik van de zelfevaluatietool van de FOD Volksgezondheid. Er wordt dan een testcode aangemaakt, waarmee mensen een afspraak maken bij de apotheker. Ook zonder testcode is een afspraak mogelijk. Wie symptomen heeft, krijgt het bedrag van de RAT-test terugbetaald. 

Vanaf vandaag mogen de apothekers ook een attest afleveren bij een positief resultaat. Dat kan dan worden gebruikt als afwezigheidsattest voor kinderen vanaf 6 jaar. Niet alle deelstaten vereisen een attest van de apotheker voor de afwezigheid van een kind met COVID-19 op school. Zo gelden in Vlaanderen de normale regels bij afwezigheid door ziekte: een school mag naast een afwezigheidsattest van een (huis)arts, ook het resultaat van de positieve coronatest aanvaarden of een briefje van de ouders. Ouders checken daarom best zelf welk attest of briefje vereist is bij ziekte. 

Of een apothekersattest ook geldig is voor een afwezigheid op het werk, wordt nog besproken met de sociale partners. Het staat een werkgever uiteraard vrij om zo'n apothekersattest te aanvaarden, onderstreept de FOD Volksgezondheid.

Bron: Belga