Nieuws NETWERK VERPLEEGKUNDE
Terug

Wil je meer lezen?

Om dit artikel te lezen heeft u niet voldoende rechten.
Log in met uw account of word lid van NVKVV.

Verpleegkundige workforce in 2043

Rapport Planningscommissie

Een rapport van de Planningscommissie van het medisch aanbod onderzoekt de balans tussen het aantal verpleegkundigen en de zorgnoden van de bevolking tegen 2043. 
Er werden 5 basisscenario’s ontwikkeld: 
  • 1 algemeen scenario dat een volledig beeld geeft van alle verpleegkundigen volgens professioneel statuut. 
  • 4 verschillende scenario’s volgens gezondheidszorgsector: ziekenhuis - rust -en verzorgingstehuis -  thuisverpleging - maatschappij en gezondheid 

Methode

Het aanbod aan verpleegkundigen houdt rekening met het aantal actieve verpleegkundigen, de instroom en de uitstroom.  De zorgconsumptie is gebaseerd op het aantal individuen, op de structuur van de bevolking (leeftijdscategorie en geslacht) en op de gegevens van de Ziekteverzekering. De basisscenario’s geven een beeld van hoe de toekomst van het medisch aanbod voor verpleegkundigen er “kan” uitzien “bij onveranderde omstandigheden en onder ongewijzigd beleid”.

Beknopte resultaten

Volgens het rapport groeit het aantal verpleegkundigen in de zorg sterk tussen 2018 en 2043: minimaal +20 % voor elke sector, ongeacht de gemeenschap. Voor de Vlaamse Gemeenschap zal de sector ‘Rusthuis’ toch moeilijkheden kennen omdat de groei van het aantal verpleegkundigen de groei van de bevolking niet zal kunnen opvangen. De sectoren ‘Thuisverpleging’ en ‘Maatschappij en Gezondheid’ kennen een licht positieve evolutie. De sector ‘Ziekenhuis’ kent een licht negatieve evolutie.