Nieuws NETWERK VERPLEEGKUNDE
Terug

Wil je meer lezen?

Om dit artikel te lezen heeft u niet voldoende rechten.
Log in met uw account of word lid van NVKVV.

Het KCE wil patiŽnten meer betrekken bij zijn onderzoek

PatiŽntenbetrokkenheid bij KCE

Het onderzoek van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft tot doel de gezondheidszorg te verbeteren. Iedereen is dus betrokken partij: mensen met een ziekte of handicap, hun familieleden en verzorgers, maar ook alle gezonde mensen en alle burgers die belastingen betalen om onze gezondheidszorg te financieren.

Bij zijn onderzoek doet het KCE een beroep op deskundigen en belanghebbenden om inzicht te krijgen in de verschillende dimensies van de bestudeerde vraagstukken. Patiënten (of hun familieleden) maken hier natuurlijk deel van uit, aangezien zij een unieke ervaring en kijk op de gezondheidszorg hebben.

Het betrekken van patiënten bij onderzoek op het gebied van volksgezondheid, organisatie van de zorg, sociaal beleid, enz. is een trend die overal ter wereld merkbaar is. In België was het KCE de eerste federale onderzoeksinstelling die dit deed. Zo worden de koepelorganisaties van patiëntenverenigingen jaarlijks uitgenodigd om te bespreken bij welke projecten op het KCE-onderzoeksprogramma patiënten zeker betrokken moeten worden. 

Vandaag is een volgende stap gezet met de publicatie van twee brochures. De mogelijkheden om als partner bij dit onderzoek te worden betrokken, worden toegelicht.

  • Een korte brochure (4 blz.) om de aandacht te vestigen op het belang van patiëntenbetrokkenheid bij KCE-onderzoek.
  • Een meer gedetailleerde brochure (16 blz.) om uit te leggen wat samenwerking in KCE-onderzoek inhoudt.

 

Daarnaast zijn alle werkzaamheden die het KCE sinds 2013 rond het thema patiëntenbetrokkenheid heeft verricht hier te vinden.