Nieuws NETWERK VERPLEEGKUNDE
Terug

Wil je meer lezen?

Om dit artikel te lezen heeft u niet voldoende rechten.
Log in met uw account of word lid van NVKVV.

Tips bij warm weer

Voor kwetsbare groepen

In de zomer van 2022 werd het hoogste percentage oversterfte vastgesteld in meer dan 20 jaar. Voornamelijk bij vrouwen boven de 85 jaar. De hitte van die zomer zat daar voor iets tussen. Hoe wapen je jezelf en kwetsbare groepen tegen warme zomerdagen? We zetten enkele belangrijke websites voor je op een rijtje.

De overheid ontwikkelde een uitgebreid informatiekanaal om mensen te helpen en te informeren over mogelijke maatregelen en hulpmiddelen tegen de hitte. Zorgen voor elkaar is daarbij de centrale boodschap.

Werk je met ouderen of kinderen? Dan vind je hier enkele belangrijke principes terug. 

Tips om je te wapenen tegen de hitte, hoe je kan afkoelen, hoe je je kan beschermen tegen de zon, wat je kan eten of drinken, hoe je je moet verzorgen, … worden gebundeld op een overzichtelijke pagina. Deze kan je zeker delen met zorgvragers. 

Daarnaast zijn er nog lokale acties en initiatieven. Die vind je hier terug. 

Bij zeer warme temperaturen kunnen ook uitdroging, zwelling, warmtekrampen, uitputting, hitteslag of zelfs een beroerte zich voordoen. Dit schaadt de gezondheid. Een overzicht van symptomen klachten staat hier. Deel deze informatie met je zorgvragers zodat ze er attent voor zijn.