Nieuws NETWERK VERPLEEGKUNDE
Terug

Regionaal netwerk West-Vlaanderen in de kijker. Omgaan met patiŽnten en bewoners met psychische kwetsbaarheid

Vorming Regionaal Netwerk West-Vlaanderen groot succes!

In het voorjaar en in september werden al drie vormingsavonden georganiseerd met als thema ‘hoe omgaan met patiënten/bewoners met een psychische kwetsbaarheid. Deze vormingsavonden zijn ontstaan vanuit een samenwerking tussen het NETWERK VERPLEEGKUNDE West-Vlaanderen, Wit Gele Kruis West-Vlaanderen, PZ Onzelievevrouw Brugge, AZ St.-Lucas Brugge en Hogeschool VIVES. In oktober staat nog een vervolg gepland over het thema ‘preventie van suïcidaliteit’.

Christophe Casteleyn en Annelies Verkest, twee docenten van VIVES Brugge die de avonden inhoudelijk vormgeven, willen het zo aanpakken dat er vooreerst een zo klein mogelijk afstand is tussen hen en de deelnemers. Een tweede speerpunt in de aanpak is dat er elke keer een ervaringsdeskundige aanwezig is die vanuit die ervaring een eigen persoonlijke input doet en de twee andere sprekers zo aanvult. De eerste drie avonden waren alvast een succes op vlak van opkomst en het enthousiasme bij de deelnemers over de aanpak was telkens groot. 

In de feedback hoorden en lazen we onder meer: 
  • “De aanwezigheid van de ervaringsdeskundige was een meerwaarde en er was een mooie interactie met de groep.”
  • “Het boeide mij alweer enorm door de manier waarop het gebracht werd en door de ervaringsdeskundige die spreekt. Ik zou kunnen blijven luisteren.”
  • “De aanwezigheid van een ervaringsdeskundige is heel interessant op zo’n avond, chapeau!”

"Ik ben fier op het bestuur van Netwerk Verpleegkunde van West-Vlaanderen en de samenwerking voor deze avonden met de verschillende partners! Persoonlijk kijk ik al uit naar de volgende…We kozen voor dit concept omdat we willen meer thema’s aansnijden die betrekking hebben op de geestelijke gezondheidszorg binnen het Netwerk; dit naast vele andere thema’s voor vormingsavonden die we aanbieden." 
Jürgen Verschaeve Voorzitter NETWERK VERPLEEGKUNDE West-Vlaanderen

Nieuwsbrief VIVES Gezondheidszorg PBA Verpleegkunde en Vroedkunde voor ervaringsdeskundigen - september 2023