Prestigieuze Florence Nightingale medaille Rode Kruis
Gefeliciteerd Walter Sermeus
De werkgroep geschiedenis NETWERK VERPLEEGKUNDE is verheugd jullie te kunnen melden dat de Internationale Dag van de Verpleging dit jaar zeer goed nieuws heeft gebracht. Op die dag maakt het Internationale Rode Kruiscomité in Genève tweejaarlijks de laureaten bekend van de Florence Nightingale medaille, ook wel de 'Nobelprijs voor Verpleegkunde' genoemd. Voor het eerst sinds 1967 (!) is daar ook een Belgische verpleegkundige bij: professor Walter Sermeus van de KU Leuven. Walter studeerde verpleegkunde in Leuven, en werkte er enkele jaren als verpleegkundige in het universitair ziekenhuis. Hij behaalde aansluitend een master ziekenhuisbeleid en verplegingswetenschap, een master biostatistiek en een doctoraat in de gezondheidzorg. Sinds 1999 is hij hoogleraar aan de KU Leuven, waar hij verbonden is aan het Leuvens Instituut voor Gezondheidsbeleid.
Een mogelijke nominatie voor de medaille werd voor het eerst geagendeerd op de algemene vergadering van NETWERK VERPLEEGKUNDE in december 2024, en aansluitend werd hierover uitvoerig overlegd met Luc De Munck, voorzitter van de werkgroep geschiedenis NETWERK VERPLEEGKUNDE en Ellen De Wandeler, algemeen coördinator van NETWERK VERPLEEGKUNDE. Op basis daarvan werd Walter Sermeus als kandidaat voorgesteld en werd een uitvoerig dossier ingediend bij het Belgische Rode Kruis, dat de aanvraag dan overmaakte aan het Internationale Rode Kruiscomité. In deze aanvraag werd onder meer verwezen naar de pioniersrol die Walter in België heeft vervuld op het vlak van de Minimale Verpleegkundige Gegevens (MVG), vandaag de Verpleegkundige Gegevens van de Minimale Ziekenhuisgegevens (VG-MZG), de gestandaardiseerde set van gegevens die door verpleegkundigen worden vastgelegd om inzicht te bieden in de geleverde verpleegkundige zorg. Daarnaast werd in de aanvraag ook onderstreept dat Walter auteur of co-auteur is van meer dan 500 wetenschappelijke publicaties.
Namens de werkroep willen we Walter - die sinds de oprichting lid is van onze beroepsorganisatie - zeer hartelijk gelukwensen met deze prestigieuze onderscheiding. Het is tegelijkertijd een internationaal eerbetoon aan het werk van alle verpleegkundigen in België.
Laureaat voor Florence Nightingale medaille in 1929
JEANNE HELLEMANS
Vilvoorde, 16 augustus 1879 • Mechelen, 11 juni 1962
Tijdens de Eerste Wereldoorlog verpleegster in het militair hospitaal Petit-Fort-Philippe in Calais. In 1921 oprichtster van de verpleegstersschool Sint-Elisabeth in Mechelen. In 1922 voorzitster van de door haar opgerichte Vereeniging der Mechelse Ziekenverpleegsters. Van 1924 tot 1935 eerste voorzitster van de Fédération Nationale des Infirmières Belges (FNIB), de neutrale beroepsorganisatie. In 1924 ondervoorzitster van de Association des Infirmières Catholiques de Belgique (AICB), de eerste nationale katholieke beroepsorganisatie voor verpleegsters en voorloper van het NVKVV. In 1929 laureaat van de Florence Nightingalemedaille, de hoogste internationale onderscheiding voor verpleegsters. Van 1937 tot 1944 eerste voorzitster van de Vereeniging voor Katholieke Verpleegsters en Vroedvrouwen der Vlaamsche gouwen in België (VKVV), de oorspronkelijke benaming van het NVKVV. Zorgde ervoor dat de beroepsbelangen van katholieke Vlaamse verpleegsters werden behartigd en dat het VKVV een eigen secretariaat kreeg.