Integratie Zorgpersoneelsfonds in het BFM
Reactie op advies FRZV
De werkgroep directies NETWERK VERPLEEGKUNDE ontving het goedgekeurd advies van de FRZV - ref.: FRZV/D/611. Ze wenst zich formeel uit te drukken niet akkoord te zijn met de vraag van de FRZV om een structurele verankering van het Zorgpersoneelfonds in het Budget Financiële Middelen (BFM) te voorzien. Raadpleeg het volledige advies van de werkgroep directies NETWERK VERPLEEGKUNDE HIER.
De piste om het Zorgpersoneelsfonds volledig te integreren in het BFM wordt opnieuw op tafel gelegd. Dit lijkt op het eerste gezicht als een administratieve vereenvoudiging, maar houdt in realiteit een fundamenteel risico in: de directe controle over de inzet van middelen voor verpleegkundige zorg verdwijnt.
Bij de integratie van het zorgpersoneelsfonds in het BFM heerst de vrees dat in het merendeel van de ziekenhuizen dit budget zal opgaan in de bredere budgettaire noden van de ziekenhuizen. Zo zal naar verwachting in vele ziekenhuizen de historische boven-de-norm-financiering van verpleegkundigen toegedekt worden en zullen er in de realiteit te weinig nieuwe collega’s in het werkveld worden tewerkgesteld. Hiermee zullen de ‘creatieve oplossingen’ binnen de norm nog moeilijker zichtbaar worden en dus nog moeilijker betwistbaar of bediscussieerbaar worden. Niet door de verpleegkundig directeur (CNO), maar ook niet door de betrokken vakbonden in het sociaal overleg.
De werkgroep directies NETWERK VERPLEEGKUNDE verzet zich dan ook uitdrukkelijk tegen deze piste. We pleiten voor het behoud van een aparte financieringslijn, waarin transparantie, traceerbaarheid en doelgericht beleid voor verpleegkundige zorg gewaarborgd blijven. Dit conform de reden waarvoor het Zorgpersoneelsfonds in 2020 in het leven werd geroepen. Enkel zo kunnen verpleegkundig directeuren (CNO) samen met de betrokken vakbonden hun verantwoordelijkheid blijven opnemen, het personeelsbeleid onderbouwen en de kwaliteit van zorg sturen vanuit een zorgnood in plaats van uit een budgettaire noodzaak. We verkiezen een complexe administratieve opvolging in plaats van helemaal geen opvolging.
We verwijzen hierbij UITDRUKKELIJK naar:
- Het rapport uit 2024 ‘Toekomstagenda voor het werken in de zorg’, het resultaat van een participatief traject met de sociale partners en de beroepsorganisaties in navolging van een uitnodiging van de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. Specifiek naar pagina 61, 63 en 86 van het rapport.
- De vraag van eind 2024 van het Federaal Rekenhof aan de Federale Planningscommissie medisch aanbod om de financiering en implementatie van het Zorgpersoneelsfonds te onderwerpen aan een controle. De resultaten van dit rapport worden in de loop van 2025 verwacht en zullen transparant worden gedeeld met de leden van het federaal parlement. Zonder dit rapport af te wachten het Zorgpersoneelsfonds integreren in het BFM zou de doelstelling, alsook de officiële opdracht van het Rekenhof tenietdoen.