Wil je meer lezen?
Om dit artikel te lezen heeft u niet voldoende rechten.
Log in met uw account of word lid van NVKVV.
Geldigheid van specialisatiejaar voor BBT en specialisatiecomplement
Juridische vragen en antwoorden
In sommige verpleegscholen konden de gegradueerde verpleegkundigen (A1) na de basisopleiding een specialisatiejaar volgen (o.a. pediatrie, psychiatrie). Geeft dit specialisatiejaar recht op een bijzondere beroepstitel of het specialisatiecomplement IFIC voor wie op de betrokken dienst werkt?
Het specialisatiecomplement wordt toegekend aan verpleegkundigen die houder zijn van een bijzondere beroepstitel. De vroegere afstudeerrichtingen in een 4de jaar specialisatie gaven een diploma van ‘verpleegkundige’ en geen BBT. (In sommige scholen was het mogelijk na 2 jaar algemene verpleegkunde het 3de jaar pediatrie of psychiatrie te doen en zo in 3 jaar het diploma van verpleegkundige te halen). Bij het invoeren van de BBT’s konden verpleegkundigen het specialisatiejaar laten meetellen voor de overgangsmaatregel, maar deze mogelijkheid bestond slechts 3 jaar na de invoering van de titel (invoering in 2012, overgang beëindigd in 2015). Nu is dit niet meer mogelijk.
Wie nu de BBT wil halen moet na het behalen van het diploma van verpleegkundige een opleiding van 900 uur volgen (banaba, postgraduaat). Eventuele keuzevakken of -stages in de huidige bacheloropleiding tellen hiervoor niet mee, ze zijn deel van de basisopleiding tot verpleegkundige.