Nieuws NETWERK VERPLEEGKUNDE
Terug

Wil je meer lezen?

Om dit artikel te lezen heeft u niet voldoende rechten.
Log in met uw account of word lid van NVKVV.

Geldigheid en verandering van DNR-code (ambulance)

Juridische vragen en antwoorden

Juridische vraag 
Vervalt de DNR-code wanneer de patiënt in een ambulance ligt bijv. bij transfert tussen twee ziekenhuizen ?

Juridisch antwoord 
In de eerste plaats telt de wilsverklaring van de patiënt zelf. Zo lang een patiënt oordeelsbekwaam is, kan hij beslissen dat hij bepaalde zorgen wel of niet wil.
Alle gezondheidszorgbeoefenaars moeten deze beslissing respecteren (Wet patiëntenrechten art.8/1). De wilsverklaring kan op om het even welke wijze geschreven en getekend worden en moet niet bij een notaris of in een databank geregistreerd worden. Op het juiste ogenblik moet de wilsverklaring dan wel getoond worden aan de zorgverlener. Die moet er redelijkerwijs zeker van zijn dat de wilsverklaring door de bewuste patiënt zelf is getekend.

Dit geldt uiteraard ook voor een niet-reanimeren-verklaring.
Een niet begonnen reanimatie kan niet meer hersteld worden, de patiënt is overleden. Een ten onrechte gestarte reanimatie kan zo nodig nadien nog stopgezet worden. Zolang er geen volledige zekerheid is over de geldigheid van de wilsverklaring, wordt dus gereanimeerd.
Dat is ook de regel voor EHBO’ers (die geen gezondheidszorgbeoefenaars zijn en de wet patiëntenrechten niet moeten volgen) en ambulanciers : reanimatie starten in afwachting dat de MUG-arts beslist, tenzij zeer duidelijk overleden.

Indien de patiënt aangeeft, of in zijn wilsverklaring heeft gezet, dat hij nog wil gereanimeerd worden, moet de arts beslissen welke medische therapie voor de patiënt nog zin heeft. Patiënt of familie kunnen de arts niet dwingen een behandeling te starten of voort te zetten die medisch zinloos is.

De arts duidt deze beslissing aan met een DNR-code. De codes zijn niet gestandaardiseerd dus moeten duidelijk afgesproken worden met alle zorgverleners in een bepaalde streek.

Vaak wordt gebruikt:
  • DNR 1  = niet reanimeren bij adem/hartstilstand (wel alle andere behandeling)
  • DNR 2 = therapie niet uitbreiden, geen nieuwe behandelingen starten
  • DNR 3 = afbouwen van de medische behandeling naar comfortzorg.

De arts beslist de DNR-code voor zijn patiënt en de code blijft geldig tot de arts de code verandert of tot een andere arts de patiënt overneemt en anders beslist. Bij vervoer van een patiënt tussen twee ziekenhuizen, of tussen ziekenhuis en WZC, geldt dus de code die de patiënt heeft bij het vertrek, tot een arts in de nieuwe instelling een andere code geeft.