Erkenningsnormen voor ambulancediensten in DGH
Voorwaarden in nieuw koninklijk besluit
Op 4 juli is het koninklijk besluit (KB) gepubliceerd rond de erkenningsnormen voor ambulancediensten binnen de dringende geneeskundige hulpverlening (DGH). Zo wil de regering de kwaliteit van de prehospitaalzorg verhogen en telegeneeskundige zorg mogelijk maken.
Naast openbare diensten zoals de brandweer, worden binnen de DGH ook andere ambulancediensten ingeschakeld. Dit gebeurde tot aan het KB van 4 juli 2024 via een overeenkomst met het ministerie van Volksgezondheid. Daar komt nu verandering in: er komen normen en voorwaarden om een officiële erkenning tot ambulancedienst DGH te verkrijgen.
Spoedverpleegkundigen
Onder die voorwaarden zitten permanentie, standplaats en bemanning voor de ambulance en PIT. De PIT blijft dan evenwel een ziekenhuisfunctie, maar kan door geografische factoren ook elders ingericht worden, zolang verpleegkundigen minstens 80 procent werken op een erkende spoedgevallendienst en twee jaar ervaring hebben (art. 40). De medische omkadering moet door spoedartsen voorzien worden.
Kwaliteitsplan
Volgens artikel 17 van het KB moet de ambulancedienst een kwaliteitsplan opstellen. Daarin is ruimte voor zelfevaluatie, de nodige veiligheidsuitrusting voor het personeel en communicatiemiddelen zoals een radio en telefoon. Een verpleegkundige met een BBT en een spoedarts moeten staande orders opstellen, zoals voorzien in het KB rond de handelingen van ambulanciers.
Het KB schept duidelijkheid over de precieze werking en het kwaliteitsniveau voor alle ambulancediensten DGH. Binnen uiterlijk twee jaar moeten die een definitieve erkenning krijgen.
Het volledige KB raadpleeg je hier.
Vanwege de collega’s werkgroep kritieke diensten NETWERK VERPLEEGKUNDE