Aan de slag met signaliseringsplannen
Tool voor organisaties
Een signaleringsplan is een individueel plan op maat van de zorggebruiker. Met een signaleringsplan detecteer en inventariseer je vroegtijdig de signalen van toenemende emotionele spanning bij de cliënt. Je geeft in het plan ook aan hoe zorgverleners of begeleiders daar het best op kunnen reageren, en ook wat de cliënt zelf kan doen om de spanning te doen dalen. Zo kan je escalatie of crisis beter voorkomen.
Het werken met signaleringsplannen introduceren in je organisatie, of die werking verdiepen? Dat is altijd een gezamenlijk proces. Deze tool helpt jou, je collega’s en je organisatie om samen zo’n proces te doorlopen:
- Een structuur om met de collega’s na te denken over werken met signaleringsplannen in je organisatie
- Houvast om het resultaat van dat denkproces te vertalen naar concrete afspraken en procedures in je organisatie.
Wie kan met deze tool aan de slag?
- Organisaties die al langer werken met signaleringsplannen
- Organisaties die daar de eerste stappen in willen zetten.
Wie schreef deze tool?
Organisaties uit verschillende sectoren hebben deze tool inhoudelijk mee ontwikkeld: gemeenschapsinstellingen (GI), GGZ en gehandicaptenzorg (VAPH). Deze organisaties werken al langer met signaleringsplannen in hun werking, en delen in deze tool hun kennis en expertise met andere organisaties en collega’s. SAM, steunpunt Mens en Samenleving ondersteunde en coördineerde dit project, en stond in voor de inhoudelijke redactie en vormgeving.
Vanuit de stuurgroep vrijheidsbeperkende maatregelen, waarbinnen de werkgroep verpleegkundigen geestelijke gezondheidszorg NETWERK VERPLEEGKUNDE ook vertegenwoordigd is.