50ste Week van de Verpleegkundigen in het teken van vernieuwing
Persbericht
Deze week viert NETWERK VERPLEEGKUNDE het gouden jubileum van de Week van de Verpleegkundigen. Een traditie die 50 jaar geleden werd ingezet. Wat begon als een kleinschalige bijeenkomst in het Kursaal van Oostende in 1975, groeide uit tot een onmisbaar evenement voor duizenden verpleegkundigen, met jaarlijks steeds meer deelnemers en sprekers.
De roots van de Belgische verpleegkunde gaan terug tot de 19de eeuw, toen zorg voornamelijk werd verleend door religieuzen. Pas aan het begin van de 20ste eeuw, met de oprichting van de eerste verpleegstersscholen in Antwerpen en Brussel, werd de basis gelegd voor een formele opleiding. Een belangrijk moment in de professionalisering was het Koninklijk Besluit van 1908, dat een bekwaamheidsdiploma voor verpleegkundigen invoerde.
De eerste Week van de Verpleegkundigen vond plaats in maart 1975, op initiatief het toenmalige Nationaal Verbond der Katholieke Verpleegsters en Vroedvrouwen (NVKVV). Vandaag is dat NETWERK VERPLEEGKUNDE. Het evenement richtte zich toen vooral op thema's als thuisverpleegkunde, psychiatrische zorg en sociaal verpleegkundigen in de gezondheidszorg.
Vandaag, vijftig jaar en in totaal 750 studiedagen later, is het programma gegroeid naar 19 studiedagen over uiteenlopende domeinen in de verpleegkunde en verspreid over een hele opleidingsweek. Met gemiddeld 3.000 deelnemers per jaar, met indrukwekkende pieken van ruim 11.000 bezoekers in de jaren 80, speelt NETWERK VERPLEEGKUNDE met de Week van de Verpleegkundigen een cruciale rol in de voortdurende ontwikkeling en professionalisering van het verpleegkundige beroep.
Verpleegkunde op politieke agenda houden
Na 50 jaar blijft het concept van de Week aanslaan. Jaarlijks staan talloze lezingen, netwerkmogelijkheden en interactieve standen op het programma die de aanwezigen inspireren en motiveren.
Na een grondige hervorming van het verpleegkundig beroep, waarbij de overheid, NETWERK VERPLEEGKUNDE en diverse stakeholders uit het werkveld samenwerkten, ligt er nu een toekomstgerichte definitie van verpleegkunde op tafel. Deze hervormingen, zoals de wettelijke verankering van gestructureerde zorgteams en een sterkere focus op verpleegdiagnostiek, vormen een stevige basis om de werkdruk te verlagen en personeelstekorten op te vangen.
Vernieuwing centraal
Tijdens de Week worden de belangrijkste innovaties en toekomstperspectieven toegelicht zodat de sector voorbereid en geïnformeerd in het werkveld staat. Centraal in dit programma staan specialisatie, efficiëntie en een betere samenwerking binnen de zorg om de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg te waarborgen.
De jubileumeditie vindt plaats van 30 september tot en met 4 oktober 2024 in het Kursaal van Oostende.
Over NETWERK VERPLEEGKUNDE
NETWERK VERPLEEGKUNDE is een pluralistische beroepsorganisatie met 7.500 betalende leden die zich richt tot alle verpleegkundigen. De organisatie heeft mandatarissen in diverse raden en commissies op federaal en gemeenschapsniveau. NETWERK VERPLEEGKUNDE vertegenwoordigt alle verpleegkundigen, van HBO5 tot PhD, en in alle domeinen van het verpleegkundige werkveld.